SGK TEŞVİKLERİ VE SİSTEM UYARLAMALARI
Bu yazımda SGK Teşvik uygulaması ve kanunların uygulanması ve takibi konusunda özel sektör insan kaynakları çalışanlarının karşılaştığı zorluklardan bahsetmeye çalışacağım.
Özel sektör işyerlerinde hali hazırda uygulamada olan Teşvik ve destekler 5510 Sayılı Kanun, 4447 Sayılı Kanun, 4857 Sayılı Kanun, 5746 Sayılı Kanun, 5225 Sayılı Kanun, 2828 Sayılı Kanun, 3294 Sayılı Kanun,6486 Sayılı Kanun, 6322 Sayılı Kanun ve 6331 Sayılı kanunlarda belirtilen SGK Prim Desteği, SGK Teşvik Desteği, SGK Prim İndirimi Desteği gibi destekler mevcuttur.
SGK Teşvik ve Destek içerikleri ise Genel hatları ile şöyledir;
İşsizlik Ödeneği Alanların istihdamı halinde uygulanan Teşvik
Çok Tehlikeli Sınıfta yer alan iş yerleri için Teşvik
İşbaşı Eğitim programını tamamlayanların İstihdamına yönelik teşvik
İlave istihdam teşviki
Genç girişimcilere yönelik teşvik
Kadın girişimcilere yönelik teşvik
Mesleki Belge sahibi olanların istihdam edilmesine yönelik teşvik
Ödenecek Kredi faizlerine yönelik teşvik
Engelli vatandaşlarımızın istihdam edilmesine yönelik teşvik
AR-GE Faaliyetlerine yönelik teşvik
Kültür yatırımları ve girişimlerine yönelik teşvik
Sosyal yardım alanların istihdam edilmesine yönelik teşvik
İŞ Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi kapsamında teşvik
Asgari Ücret Desteği
Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlar için sağlanan teşvik
Yurtdışına götürülen gönderilen sigortalılar için indirim
Erken ödeme indirimi
Peki bu kadar çok teşvik var iken şirketlerin İK yöneticileri veya İK Çalışanları bu teşvikleri hangi sistemde nasıl denetliyor ve doğruluğundan nasıl emin oluyor?
Özel sektör deneyimlerimden gördüğüm kadarı ile bu konularda insanlar çok fazla efor sarf ediyor ve fakat sonucunda ya prosedürlerine uymak zor geliyor ya da yersiz teşvik uygulanır ise karşılaşacakları işlemlerin zorlukları ve yazılacak para cezaları ile başa çıkamayacaklarını düşündükleri için bu konulardan uzak duruyorlar.
Öztürk SMMM ve Danışmanlık olarak, kurduğumuz sistemler ve uyarlamalar tüm bu teşvikleri takip ediyor, içeride çalışan İK personeline iş yükü getirmeden pratik bir şekilde tanımlamalar yapılıp her şeyi sistem üzerinden yaparak, Kim Hangi kanun kapsamında, Hangi Ay ne kadar teşvik alındı, ne kadar indirim alındı, indirim alınmasaydı ne olurdu gibi sorulara gerek personel bazında gerek ise şirketler bazında cevaplar verebiliyoruz ve bunların tamamını saniyeler içerisinde tek bir ekranda dilediğiniz kadar detay ile raporlayabiliyoruz.
En verimli çalışma yöntemi olarak sistemi çalıştırıyoruz, personelleriniz verimsizliğe düşmüyor, tüm verilerinizi tek ekranda yönetip görebiliyorsunuz ve raporlayabiliyorsunuz.