Ödeme emri nedir? Ödeme emri geldiğinde neler yapılır ?
Bu yazımda kamu alacaklarından doğan borçlar için düzenlenen ödeme emirlerine karşı neler yapılacağı ile ilgili detaylara yer vereceğim.
Kamu Alacakları Nelerdir?
1 Vergiler
2 Resimler
3 Harçlar
4 Mahkeme Masrafları
5 Vergi Cezaları
6 Para Cezaları
7 Gecikme Zammı
Yukarıda bahsi geçen borçlar Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Devlete karşı olan borçlardan olup 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda detaylıca tahsil esaslarına değinilmiştir.
Ödeme emri, vadesinde ödenmeyen kamu alacakları için düzenlenmekle birlikte İdarece borcun ödenmesi veya ilgili borçlarla ilgili mal bildiriminde bulunulması konusunda yapılan bir bildirimdir ve düzenlediği anda kamu alacağını cebren tahsil yolu artık açılmış anlamına gelmektedir.
Ödeme emri kâğıt olarak gönderilebileceği gibi, e-tebliğ olarak da gönderilebilir ve e-tebliğ gönderilmesi durumunda borçlunun elektronik adresine ulaştığı tarihten itibaren beşinci günün sonunda tebligat yapılmış sayılır.
Ödeme Emrinde Aşağıdaki Hususlar yer alır;
1- Borcun Hangi Kamu idaresine ait olduğu
2- Borcun Muhteviyatı ve türü
3- Borcun İlgili dönemi vade tarihi
4- Borcun nereye ödenmesi gerektiği
5- Ödenmeyen ve ödenemeyecek olan borç ile ilgili mal bildiriminde bulunulmasını ve mal bildiriminde bulunulmaz ise hapis cezası ile cezalandırılacağı.
6- Borcun ödenmemesi, mal bildiriminde bulunulmaması veyahut yanlış mal bildiriminde bulunulması durumunda cebren tahsil yoluna gidileceği
7- Ödeme emrine karşı hangi mahkemeye dava açılabileceği ve dava açma süresi
8- Haciz edilebilecek bir malı olmadığını bildirecek ise; son ikametgahı ve işyeri adresi, varsa kayıtlı olduğu diğer vergi daireleri ve hesap numaralarını ve nüfus kayıt örneğini bildirmeli. Geçerli bir sebebi yok iken bu bildirimleri yapmayanlar için 50 güne kadar adli Pazar cezası yaptırımı uygulanacağı
Hususları bulunmaktadır.
Mal bildirimi yapıldıktan sonra edinen mallar ve/veya gelirde meydana gelen artışlar 15 gün içerisinde vergi dairesine bildirilmelidir.
Mal Bildiriminde bulunmayanlar ile ilgili bir defaya mahsus olmak üzere 3 ay hapis cezası verilir, bu kararı icra mahkemeleri vergi dairelerinin talepleri ile verir ve hemen infaz edilir.
Ödeme emrine itiraz edilebilir mi ?
Ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde aşağıdaki gerekçeler ile borcun muhteviyatına göre vergi mahkemeleri veya idare mahkemelerine itirazda bulunulabilir;
1- Tebligatın usule uygun yapılmadığı iddiası
2- Borcun bir kısmının veya tamamının ödendiği iddiası
3- Böyle bir borcun hiç olmadığı iddiası
4- Borcun zamanaşımına uğradığı iddiası
Ancak bu itirazlar, davayı gören mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmediği sürece takip işlemlerini durdurmaz.
Davayı kaybeden mükellef aşağıdaki kanallar ile ödemesini yapmalı veya mal bildiriminde bulunmalıdır.
Ödeme emrinde yer alan borç nasıl ödenir?
1- https://intvrg.gib.gov.tr/ üzerinden erişilebilen İnternet vergi dairesi ve GİB Mobil uygulama üzerinden ,
2- Anlaşmalı Bankaların Şubelerinden, İnternet Bankacılıklarından Hesaptan veya Kredi kartları ile ödenebilir,
3- Vergi dairelerinin veznelerinden
4- PTT Veznelerinden.