Mali Müşavir Kimdir? Nasıl Olunur ve Ne iş Yapar?

Mali Müşavir kimdir? Mali Müşavir ne İş Yapar ?
 
Bu yazımda Mali Müşavirlik Mesleğine dair daha önce dikkat çekilmemiş konuları kaleme almaya çalışacağım, Ancak öncelikle Mali Müşavir Meslek Tanımını ve Nasıl Mali Müşavir olunacağını ve Büro Açmak isteyen Meslektaşlarımızın izleyeceği yollardan bahsetmek istiyorum.
 
Mali Müşavir Kimdir?
 
Mali müşavir, en basit tanımı ile 3568 sayılı meslek kanunu ile defter tutmak ve beyanname vermek gibi bazı alanlarda mesleki eğitimler ile uzmanlaştırılmış ve kanun ile yetkilendirilmiş bir meslek grubunu ifade eder. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ise görevlerini bağımsız olarak icra eden ve bağlı bulunduğu odadaki çalışanlar listesine kaydolarak büro tescil belgesi almak sureti ile ifa edilen bir meslektir.
 
Nasıl Mali Müşavir Olunur?
 
Mali Müşavir olmak için öncelikle Üniversitelerin 4 Yıllık eğitim veren İktisat, İşletme, Maliye gibi bölümlerinden Mezun olmak, Staj başlatma sınavına girerek Staj başlatma sınavından 60 ve üzeri not almak, Bulunduğu il veya varsa ilçenin Mali Müşavirler odasına kayıt olarak staj dosyası açtırmak, 3 Yıl Staj yapmak ve bu süre içerisinde online eğitimleri tamamlamış olmak, 3 yılın sonunda zorluk derecesi çok üst düzey olan ve yazılı olarak yapılan Bitirme sınavlarından başarı ile geçerek Ruhsat almaya hak kazanmak gerekir. En İyi ihtimal ile bu süreç 9 senedir ki sınavları tek seferde başarı ile tamamlandığı varsayımında bu süre geçerlidir.
 
Mali Müşavirlik Bürosu Nasıl Açılır?
 
Mali Müşavir, bu zorlu süreçlerin sonunda ruhsatını alarak, Büro açılışı için gerekli usul ve esasları sağlamak sureti ile öncelikle online olarak işletme açılışına başvuru yapar, daha sonra yoklama memuru yoklama yapar, ve büro tescil için Bağlı bulunduğu odaya başvurarak büro tescil belgesi alıp faaliyetine başlar.
 
Mali Müşavirlik Mesleğinin İlk aşamadaki Zorlukları Nelerdir?
 
Her odanın uygulaması muhakkak ki farklılıklar arz edebilir. Ancak ilk kez büro açılışı yapan meslektaşlarımıza hiçbir bilgilendirme yapılmaması, öylece odaya giderek başvuru yapılıp meslek mensuplarından alınan ücretler ve ellerine sıkıştırılan birkaç makbuz ile büro tescil belgesinin verilerek gönderilmesi, meslek mensuplarımızı ortalama 10 yıllık emeklerinin karşılığında, odalarından ne aldığı hususunda sorgulamaya itilmektedir. Odaların yeni büro açılışı yapan meslek mensuplarını desteklemesi, teşvik etmesi ve motive etmesi gerekir iken, hiçbir şekilde bu konuya müdahil olunmaması benim açımdan son derece trajiktir.
 
Bütün bu konuları aşarak kendi kendini motive etmeyi başaran meslektaşlarımız ise piyasada tutunmak için yıllarca mücadele etmesi gerekiyor ve rekabet yasağı, reklam yasağı gibi serbest piyasa koşullarına uymayan kurallar ile yüz yüze kalarak finansal darboğaza giriyor.
 
Bir meslek mensubunun belirli bir potansiyele erişmesi birkaç yıl sürer iken herhangi bir devlet teşvikinden yararlanmıyor olması da ayrıca kamunun da bu Mesleğe yeterli ve gerekli özeni göstermediğini açıkça belli etmektedir.
 
Buradan Hem Mali Müşavirler odalarına Hem de kamuya bu mesleğe yeni giriş yapan meslektaşlarımızın, Mali Müşavirlerin şirketlerin büyük birer parçası olduğunu ve seslerinin duyulması gerektiğininin bilincide olmaları konusunda uyarmak isterim.
 
Bu konularda bir hareket yaratmak isteyen aşağıdaki bölgelerde bulunan meslektaşlarımın paylaşım ve fikir alışverişi için irtibata geçmesi durumunda her türlü desteği vermeye hazır olduğumu belirtmek isterim.
 

Mali Müşavir İzmir, Mali Müşavir Bayraklı, Mali Müşavir Bornova, Mali Müşavir Karşıyaka, Mali Müşavir Alsancak, Mali Müşavir Konak. 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

DANIŞMA HATTIMIZ
Adalet Mahallesi 1586/5 Sokak No:11 D:6 Bayraklı İZMİR