Kripto Paraların Muhasebeleştirilmesi ve Vergilendirilmesi3

 Yazı dizimin 3. ve son bölümünde kripto paraların muhasebeleştirilmesi ve vergilendirilmesi hususlarında değinerek sonladıracağız.

 

Kripto Paraların kullanımının her geçen gün yaygınlaşması, hükümetlerin ve finans kurumların dijital varlıkların kullanımını kontrol altına almak için yapmayı düşündüğü düzenlemeler ve kurmak istedikleri sistemler, bu paralar karşısında dünyanın hiç de hazır olmadığı yeni bir çağa başlangıç aşamasında iken, muhasebenin buna hazırlıksız olmasını veya bu konuları ihmal edeceği anlamı çıkmamalı. Sadece bizim ülkemizde değil dünyada da bu konuda bir standart henüz oluşmamıştır. Dolayısı ile farklı muhasebe tekniklerinden söz etmek mümkündür. Burada dikkat etmemiz gereken konu ise muhasebedeki özün önceliği kavramıdır. Bundan dolayı, dijital varlıklardan gelir elde etmenin yolları üzerinden düşünerek muhasebeleştirme ve vergileme tekniklerine genel bir bakış açısı yaratmak daha doğru olacaktır.

 

DURUM 1 - MADENCİLİK YAPMAK

 

Dijital para madencileri, bir takım karmaşık problemleri çözerek üretim yapar veya, transfer esnasında bir nevi noter gibi davranarak dijital ortamda transferin doğruluğu onaylayarak pazara kazanırlar. Burada madencilik kavramını gerçekten de bir maden arama ve bulma işlemi gibi muhasebeleştirmeli ve doğrulama işlemlerini ise 649 nolu diğer gelirler hesabına kaydederek muhasebeleştirmelidir.

 

DURUM 2 - ARACI BORSA OLMAK

 

Aracılık yapan borsalar 2 farklı komisyon geliri elde ederler. Birinci durum, dijital para alım ve satım işlemlerinden para kazanırlar, ikincisi ise bu kripto para borsasına para yatıranlarda veya çekenlerden komisyon alırlar. Her iki durumda da 643 Komisyon Gelirleri hesabını kullanmak uygun olacaktır.

 

DURUM 3 - ALIM SATIM YAPANLAR

 

Alım Satım yapan kurumla rdijital para alımını yaparak elinde tutup değerlenmesini bekler ve alış satış farkından para kazanırlar. Bu durum da 3 farklı şekilde muhasebeleştirmekten bahsedilebilir. Birinci durumda, Dijital paralar bir döviz olarak kabul edilir ve olumlu satış farkları kambiyo kârları hesabına aktarılır, olumsuz farklar ise yine kambiyo zararları hesabında takip edilir. İkinci durumda bir değerli fiziki varlık gibi görülerek diğer hazır değerler hesabında tutulabilir ve alış satış olumlu farklarını yine kambiyo kârları hesabında takip edebiliriz, diğer bir durumda ise dijital paralı menkul kıymetler hesabında takip ederek, olumlu farkları menkul kıymet satış kârları ve olumsuz farkları ise menkul kıymet satış zararları hesabında izleyebiliriz.

 

DURUM 4 - UZUN DÖNEM ELDE TUTMAK

 

 Bu durumda dijital parayı alan kurum, uzun süre elde tutarak değerlendiği zamanda satmak hedefi ile yatırım yapabilir. Dolayısı ile diğer mali duran varlıklar hesabı bu yöntem için uygun olacaktır.

 

Sormak istedikleriniz için lütfen bizimle irtibata geçiniz.

 

 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

  • 20.10.2022
    Konaklama Vergisi Hakkında
    5/12/2019 tarihli ve 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 9 uncu maddesiyle 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu?nun yeniden düzenlenen 34?ü
  • 16.11.2022
    SGK Teşvik Uygulaması
    SGK Teşvikleri ve Uygulama Zorlukları
  • 20.10.2022
    Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
    Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapan 7338 sayılı Kanun Resmi Gazete´de yayımlandı. Kanunla yapılan değişikliklere göre basit usul mükelleflerin kazançları gelir vergisinden istisna olacak, youtube veya sitelerden inte
DANIŞMA HATTIMIZ
Adalet Mahallesi 1586/5 Sokak No:11 D:6 Bayraklı İZMİR