Kripto Para Birimlerinin Muhasebeleştirilmesi ve Vergilendirilmesi-1
Bu yazı dizisinde, Kripto para birimlerinin doğuşu, kripto para tekenolojilerinin tanımlamaları, muhasebeleştirilme yöntemleri, vergilendirilmesi ve merkezi olmayan borsaların nasıl merkezi hale getirilebileceği ile ilgili geniş kapsamlı görüşlerimi ve bu konu hakkında Ülkemiz Vergi İdareleri, Mali Müşavirler, Yeminli Mali Müşavirler ve bu konuda çalışma yapmak isteyen tüm dünyadaki kullanıcı kitlesine ulaşarak rehber olmasını ve yine bu konularda şirket kurmak isteyen girişimcilere yol göstermesini umuyorum.
Çalışmamın birinci bölümünde, kripto para nasıl doğdu? neden ihtiyaç duyuldu? özellikle pandemi sürecinin etkisi ile dünyada nasıl karşılık buldu gibi sorulara cevap vereceğim. Ardından Blok zincirleri teknolojisi üzerine bilgilendirmeler yaparak, Bitcoin ve Etherium gibi büyük kripto paraların yanında diğer kripto para ve tokenların da ekonomiye etkileri ile ilgili bilgiler verilecektir. Son bölümde ise kripto paraların muhasebeleştirme ve vergilendirme yöntemleri üzerinde durarak, bu işi yapan firmaların kurmaları gereken sistemlerden, yapmaları gereken bildirimlerden, ağır cezalar ile yüzyüze kalmamaları için uygulanması gereken iş süreçlerinden bahsederek yazı dizimi sonlandıracağım.
Giriş
Son yıllarda gelişen teknolojiler çerçevesinde, özellikle bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşmasından sonra bir çok meslek tarihe gömülmüş ve çok daha fazlası ise hayatımıza girerek insanlığa yeni alanlar açmıştır. Özellikle finansal piyasalar bu konuda en büyük değişikliğe uğrayan sektörlerin başında gelmektedir. Paranın tarihçesine baktığımızda, para yerine geçen bir çok maddi varlığın kullanımına tarih boyunca insanlık çokça şahit olmuştur. Deniz Kabukları ve Lale yaprakları gibi gerçeklikten çok uzak materyaller bile paranın yerini almaya çalışmış olsalarda kalıcı bir başarı sağlanamamıştır.
Ancak günümüz dünyasında artık paranın maddi bir varlık olmasını gerektirecek hiçbir mecburiyet kalmamak üzeredir. Dünya ekonomisi 2021 yılı sonu itibari ile 96,29 Trilyon Dolar hacimde iken, dolaşımdaki fiziki nakit para miktarı 1,7 Trilyon dolardır. Aradaki farkın ne kadar ürkütücü olduğu konusuna bu yazımda değinmeyeceğim.
Finans sistemlerinin bu kadar gelişmesinin bazı handikapları da olmadı değil tabi ki ; Finans kurumları, her geçen gün Finansal enstrümanları kullanan bireylerden ve şirketlerden aldığı masraflar ve sundukları finansal argümanlar ile kârlarını katlayarak sürekli büyüdüler. Finans Sektörü yüzyıllardır boğa piyasasında ve bu kural hiçbir zaman değişmeyecek gibi ilerledi. Parayı bir yerden bir yere götürmek bazen aşırı maliyetli olabiliyor. Ticaret hacmi büyüdükçe fiziki parayı taşımak aşırı maliyetli hale geldi. Buradaki tek sorun maliyet de değil, elektronik veya fiziki para gönderimlerinde kaybedilen zaman, ticaretinde aksamasına sebebiyet veriyordu. Dolayısı ile internetin de gelişimi ile birlikte tüm işlemler artık internet üzerinden, görece daha düşük maliyet ile, daha kısa zamanda ve daha güvenli yöntemler ile özel güvenlik protokolleri sağlanarak yapıldı.
İşte kripto paralar da belki şans eseri, belki de öngörülerek paranın elde tutma, takas etme veya bir yerden bir yere taşınmasının operasyonel maliyetlerine karşılık doğduğunu düşündüğüm bir oluşum olarak hayatımızda yer buldu. Tabi ilk zamanlar durum böyle iken; pandemi etkisi dünyadaki enflasyonist ortam ve yatırımcıların parayı daha hızlı çevirerek daha çok para kazanma isteği sebebi ile hem bireysel hem de kurumsal işletmeler için aşırı riskli ve fakat iştah kabartıcı bir yatırım aracı olarak görülmeye başlandı.
ve işte tüm bu etkenleri bir araya getirdiğimizde, rekabetçi piyasaların etkisi, insanların zaman konforu yaşamaya istekli olması, operasyonel maliyetleri düşürmek, daha yüksek getiri sağlamak, gibi bir çok etkenin yansıması olarak dünyanın artık başka bir boyuta gittiğinin ve bu durumun hükümetlerin engelleyebileceği bir oluşum olmadığının kanaatindeyim. Düzenleyici tedbirler alınmasının son derece önem arz ettiği böylesine önemli bir alanda, risk iştahını düşürmeden kullanıcıların serbestçe işlem yapabileceği piyasalar oluşturarak dijital paralara destek verilmesi gerekmektedir.
Yazı dizimin birinci bölümü burada tamamlanmış olup, devamını sonraki yazılarımdan takip edebilirsiniz.
Kripto paraların muhasebeleştirilmesi ile ilgili destek almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.